Siirry pääsisältöön

En halunnut yrittäjäksi

Jack Dorsey, Twitterin ja Squaren taustalla vaikuttanut nero kertoo, miten hänestä tuli perustaja ja mitä tämä titteli oikeastaan hänen mielestään tarkoittaa.

Silicon Valley on täynnä tarinoita siitä miten yrittäjät ovat yrityksensä käynnistäneet. Kun sarjayrittäjä Jack Dorsey astui lavalle TechCrunch Disrupt -tapahtumassaa San Franciscossa maanantaina hän halusi oikaista yleisönsä käsityksen siitä miten hänen perustajatarinansa alkoi."En koskaan halunnut tulla yrittäjäksi," Dorsey kertoo.

Joten miksikä hän sitten halusi tulla? Hänen urahaaveensa ovat aikojen saatossa sisältäneet kaikkea Bruce Leen, purjehtijan, räätälin ja taiteilijan (surrealisti), väliltä. Tietenkin hän sitten päätyi perustamaan kaksi Silicon Valleyn kuuminta startteria: Twitterin ja mobiilimaksamisen start-upin Squaren.

Dorsey on innokas selittämään, että näiden starttereiden "perustamishetki" ei ole laisinkaan sellainen, kuin mitä luulisi sen olleen.

"Yrityksen ensihetkillä on paljon painoarvoa, mutta usein silti unohdetaan, että yritys kehittyy ja saavuttaa olomuotonsa yleensä jonkin ajan kuluessa," hän sanoo. "Yrityksellä on monta perustamishetkeä."

Yrityksellä on yleensä myös monta perustajaa, hän jatkaa, mukaanlukien alkuvaiheen työntekijät, jotka eivät koskaan jaa osaperustajan statusta. Dorsey kertoo ajattelevansa Starbucks'in Howard Schultzia ja Marissa Mayeria,  Googlen 20. työntekijänä ja Yahoon nykyisenä CEO:na, perustajina, vaikkakin he liittyivät yritystensä riveihin hieman myöhemmin.

Omista yrityksistään hän mainitsee Twitterin nykyisen CEO:n Dick Costolon ja Squaren COO Keith Raboiksen esimerkkeinä sellaisista työntekijöistä, jotka ovat antaneet ja vaikuttaneet paljon molempiin yrityksiin. "Perustajuus ei ole työ. Perustajuus on asenne, rooli ja sellainen idea, joka voi tapahtua uudelleen ja uudelleen," Dorsey hehkuttaa.

Vaikein osuus, useimpien yrittäjien mielestä, on ideoidensa uudistaminen kerta toisensa jälkeen. Dorseyn näytöistä huolimatta voi todeta, että hommat on useimmiten helpompi sanoa, kuin tehdä.

Dorsey tarjoaa kuitenkin muutamia rohkaisun sanoja yleisölleen, joka koostuu nousevista teknologian taitureista:

"Sinun ei ole pakko aloittaa tyhjästä tehdäksesi jotain kiinnostavaa, jolla on merkitystä maailmassamme. Twitteriä ei perustettu sen takaia, että halusimme perustaa yrityksen. Se perustettiin edellisen yrityksen savuaville raunioille. Poimi jokin liike, muutos tai vallankumous, ja liity siihen mukaan. Valitse jotain sellaista, johon uskot, johon haluat vaikuttaa ja kyseenalaista kaikki mahdollinen näissä yrityksissä tai liikkeissä."

~ Jack Dorsey: 'I Never Wanted to Be an Entrepreneur', Lindsay Blakely ~

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poista paha kontakti

11.1. ja jälleen uusi LinkedIn-lauantai :). Erään session tiimellyksessä myyjäkollegani jäi miettimään mitä LinkedIn:ssä voi tehdä, jos huomaa tahattomasti lisänneensä sellaisen kontaktin, jota ei oikeasti olisi pitänyt lisätä. Osaisitko sinä neuvoa? Kirjoitin tästä aiheesta jo aiemminkin , mutta johtuen LinkedIn-palvelun päivityksistä nämä ohjeet eivät ole enää kurantteja. Tässä uusi pikaohje.

Onko menestykseen oikoteitä?

Suurin osa meistä haluaa rikastua, mutta lähes yhtä moni haluaisi sen tapahtuvan nopeasti. Yleensä ajatellaan, että rikastumiseen vaaditaan joko uutteraa yrittämistä, mullistava idea tai vuosikymmenien suunnitelmallista  säästämistä .  Yhdysvallat ei ole enää ainoa mahdollisuuksien maa, mistä on kiittäminen nykyaikaa ja Internetiä.

LinkedIn-tuplaprofiilin poistaminen

Miten yhdistän kaksi LinkedIn-profiilia yhdeksi profiiliksi? Miten poistan vanhan LinkedIn-profiilini? Onko sinulla jostain syystä kaksi LinkedIn-profiilia? Ole huoleti. Näin on varmaan käynyt joko salasanan unohtamisen tai jonkun muun syyn johdosta. Ongelma on ärsyttävä. Mutta ei hätää. Tässä on yksinkertainen ohje, jolla hoidat ongelmasi historiaan. Poista LinkedIn -tuplaprofiilisi.