Siirry pääsisältöön

Osta itsellesi ILMAINEN oppitunti


Old Cash Register
Päätämme itse miten aikaamme käytämme ja mihin rahamme upotamme. Vaikka oppiminen on useimmiten ilmaista, silti valtaosa ihmisistä katsoo mielummin Honey Boo Boota, kuin tsekkaavat mitä kursseja Stanford tai Laurea voisi heille tarjota.

Toisinaan maksamme siitä, että osallistumme johonkin konfrenssiin, ja jätämme sielläkin sessioita väliin vain hengaillaksemme käytävillä kavereiden kanssa.

Useat ihmiset jättävät e-kirjaostoksensa tekemättä hinnan takia, ja he ihmettelevät miten joku tiedosto olisi muutaman euron arvoinen, kun sitä ei ole painettu paperille tai toimitettu postilaatikkoon, ihan niinkuin kirjan "arvo" olisi riippuvainen sen formaatista.

Meille tarjoillaan kaikenlaisia vaihtoehtoja siihen liittyen pitäisikö meidän käyttää rahojamme vai ei. Pitäisikö sinun maksaa 5 euroa lattesta vai keittää kahvia kotona? Pitäisikö kaapelitelkkarista tai Netflixistä tai Hulusta maksaa? Pitäisikö hommata uusia vaatteita vai mennä niillä mitä kaapista löytyy? Onko sinulla aikaa opetella kaikkea tätä täällä?

3BD
Tämän viestin lopussa on kutsu osallistua ilmaiseen ja hauskaan projektiin ensi vuonna.

Joten miksi me maksamme oppimisesta? Tässä on muutamia ajatuksia, jotka voivat auttaa sinua vastaamaan itsellesi kysymykseen.

“VOIT SELVITTÄÄ TÄMÄN KAIKEN ITSE.”

Viimevuonna laskutin kurssista, joka liittyi siihen miten saat enemmän irti Google+'sta. Jotkut ihmiset olivat raivoissaan siitä, että kävin ihmisten kanssa lävitse jotain sellaista, jonka he olisivat itsekin voineet tehdä, jos he vain olisivat viitsineet uhrata tähän hieman aikaa, josta siis kehtasin pyytää rahaa. Sulattele tätä lausetta hetken, jos haluat. Voisin opetella espanjankielen hengailemalla espanjalaisten kavereideni seurassa, tai voisin ostaa "Rosettan kivi" -kurssin ja ottaa siitä kaiken hyödyn irti (oikeastikin minun pitäisi tehdä juuri tämä).

Melkein kaikki mitä elämässämme tapahtuu on selvitettävissä ihan omatoimisesti. Voisin opetella yogan, jos viettäisin riittävästi aikaani Youtubessa sieltä löytyvien videoiden parissa, tai toisena vaihtoehtona voisin mennä tunneille ja nauttia opetuksesta. Voisin opetella kirjoittamaan paremmin pelkästään harjoittelemalla enemmän, sen sijaan, että osallistun jollekin 16-viikon pituiselle kirjoittamiskurssille.

Joten, jos voin selvittää kaiken itse, miksi minä silti valitsen yoga-tunnit tai maksan koulutuksesta jollekin toiselle? Koska haluan ohjausta. Koska joku on tehnyt kaiken kovan duunin puolestani.

SINÄ TIEDÄT TÄMÄN KAIKEN JO VALMIIKSI

Useimmat niistä kirjoista, joita ostamme ja tunneista, joilla käymme, kattavat juuri sellaisia juttuja, jotka jo tiedämme. Kun ostat dieetti- tai painonpudotuskirjan, onko niissä oikeasti mitään yllätyksiä? “Muista, että räiskäleet ovat kiellettyjen ruokien listalla! Siis ihan oikeasti vai?”

Me ostamme toisinaan juttuja vain vahvistaaksemme sitä minkä jo tiedämme. Ostin itse juuri kirjan, jossa kerrotaan omapaino-treenauksesta (voit lukea siitä lisää täällä) ja tiedän jo valmiiksi kaikki siinä olevat harjoitukset. Tässä tapauksessa maksan kirjailijan tekemästä jaksotuksesta, eli tavasta, jolla hän antaa neuvonsa. Maksoin tässä yhtenä päivänä webinaarista, jossa kerrottiin sähköpostilistan rakentamisen tekniikoista. Tosin, vaikka en saanutkaan siitä paljon irti sain silti yhden todella yksinkertaisen ohjeen, jonka otin käyttööni lähes välittömästi. Aika näyttää oliko homma käytetyn rahan arvoista, mutta luulen, että oli.

Finding the Superpower of Flight -projektissani yhdessä S. Anthony Iannarinon kanssa Claudio Alegre sanoi, että pelkästään siinä olleet “2 pyyntöä” olivat pääsylipun arvoisia...voit luottaa tukeeni seuraavissa webinaareissasi. Hän maksoi 75€ ja tunsi saaneensa vastineen rahoillensa.

Minusta tuntuisi, että tämä oli epätavallinen vastaus, jollei se olisi tapahtunut minulle itselleni. Olen käyttänyt tuhansia euroja pelkästään puhevalmennukseeni ja opin pelkästään ensimmäisen 20 minuutin aikana sen verran, että se kattoi koko päivän kustannukset hänen kanssaan, vaikka olisin kävellyt heti alusta ulos, eli homma oli todella käytetyn rahan arvoista. Itselleni ja varmaan myös Claudiolle jutuissa oli mukana jotain sellaista, jota emme olleet kumpikaan ajatellee sillä tavoin aiemmin, joka saattoi lopulta olla hyvinkin yksinkertainen idea, joka sopi minulle.

JA MISTÄ SINUN PITÄISI MAKSAA?

Älä odota mitään helppoja vastauksia. E-kirjat maksavat alle kympin Amazonissa, jolleivat ne ole omakustanteisia julkaisuja, jolloin hinnat ovat kaikkea ilmaisen ja parin sadan väliltä. Niin, joillakin e-kirjojen hinta on sama, kuin Kindle Fire HD -tabletin, jolla voit lukea näitä opuksia. Olenko järkyttynyt tai häiritseekö tämä minua? Ei tietenkään. Jos tieto on parin sadan arvoista, niin silloin se on sen arvoista.

Oma 16-viikkoinen kirjoitusvalmennukseni maksoi 450€. Tutkin itse varmuudeksi julkista kurssitarjontaa tietääkseni mihin kategoriaan hintani asettuu. Se asettui jonnekin puolivälin tietämille. Itse kirjoittamiseen liittyvän tiedon lisäksi minun kurssini sisältää tosin paljon erilaista bonusmateriaaliakin, videoita, haastatteluita muilta ammattilaisilta, suljetun yhteisön ja blaa-blaa-blaa.

Oliko se hintansa arvoinen? Vastaan, että todellakin! Mutta jos ajattelit ostaa viiden euron lehden ja ajattelit opetella kirjoitushomman sen antamista ohjeista, niin ei, jos taas olet sitä mieltä, että tästä aiheesta löytyy kyllä muutenkin riittävästi kirjoituksia joilla pääsee vauhtiin, niin...

Hinta on useimmille ihmisille se kaikkein vaikein osuus tässä yhtälössä. Se on myös kaikkein vaikein ymmärtää (toisaalta: jos sinun on koskaan täytynyt hinnoitella omia juttujasi, tiedät tämän jo).

Miten päädyin omaan hintaani?

Hinnoittelen lähes täydellisesti perustuen omaan käsitykseeni kurssin arvosta, siihen mitä itse maksaisin, jos olisin ostamassa jotain vastaavaa tuotetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että minua ei kiinnosta mitä markkinahinta olisi, minua kiinnostaa se mikä oma näkemykseni pakettini arvosta. Tämä on minun tyylisi. Sinulla voi olla ihan oma tyylisi.

OMA PIKKUOPPAANI SIIHEN MITÄ MAKSAN (VS MITÄ VELOITAN)

Se miten arvotan tietoa, jota olen ostamassa on hieman erilaista. Teen yksinkertaisen kysymyksen:

Jos maksan _x_ tästä, saanko tehtyä oppimani avulla _x_ plus __ ?

Siinä se. Mieti hetki. Jos haluaisin oppia tekemään puolen miljoonan kauppoja silloin olisi varmaan ihan kohtuullista maksaa tämän oppimisesta vaikkapa 100.000. Mietipä nyt, voisi olla aivan perusteltua maksaa tästä opista vaikka 500.000, jos tämän taidon avulla saat aikaiseksi enemmän, kuin vain yhden kaupan tulevaisuudessasi.

Tämä on se tapa miten minä arvotan tietoa useimmiten. Minun kaavassani on vain yksi puoli: “Teenkö oikeasti tällä tiedolla jotain?” Jos vastaus on ei, silloin on aivan sama minkä arvoinen kurssi on tarjolla.

NELJÄ SYYTÄ MIKSI MAKSAMME OPETUKSESTA

Uskon, että enemmistöllä meistä on neljä syytä siihen miksi maksamme oppiaksemme jotain.

  1. Olemme siirtyneet uudelle tasolle tai uuteen rooliin ja tarvitsemme enemmän tietoa, kuin aiemmin.
  2. Käyttäisimme mieluummin rahaa, kuin aikaamme tiedon saamiseen sellaisessa muodossa, että uskomme siitä olevan apua menestyskellemme.
  3. Tarvitsemme tuoreutusta jollekin, jonka jo tiedämme, tai vahvistusta omiin sitoumuksiimme.
  4. Me emme ole vielä omaksuneet ja oppineet tietoa, jolloin tarvitsemme toisia näkökulmia ja mahdollisia tapoja tiedon omaksumiseen, jotta siitä tulee meidän omaa tietoamme. 

Voit tietysti löytää muitakin syitä, mutta ne eivät ole näitä parempia. Nämä neljä ohjaavat useimpia meistä.

  • Meidän täytyy tietää ja oppia nopeammin
  • Meidän pitää tietää lisää, koska olemme kasvaneet.
  • Meidän täytyy tietää enemmän, jotta sisäistämme tarvittavat tietomme.
  • Tarvitsemme enemmän tietoa tullaksemme paremmiksi omalla aihealueellamme.

Oletko samaa mieltä kanssani? Arvioitko sinä itse ostoksiasi tällä tavoin? Unohdinko jotain kun kuvailin vaihtoehtoja ja päätöksiä? Miten sinä itse teet vertailun hinnan ja arvon suhteen? Kuulisin ajatuksiasi todella mielelläni.

Jaaaa...

JULKISTAN KOLMEN KIRJAN DIETTI -PROJEKTINI

Marraskuun 1. päivästä lähtien sitoudun lukemaan ainoastaan kolmea samaa kirjaa koko seuraavan vuoden ja rohkaisen sinua liittymään mukaani tälle matkalle. Mistä tässä on kyse? Lue lisää täältä (ILMAISEKSI).

~ Why Do We Pay To Learn, Chris Brogan ~

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

LinkedIn-tuplaprofiilin poistaminen

Miten yhdistän kaksi LinkedIn-profiilia yhdeksi profiiliksi? Miten poistan vanhan LinkedIn-profiilini? Onko sinulla jostain syystä kaksi LinkedIn-profiilia? Ole huoleti. Näin on varmaan käynyt joko salasanan unohtamisen tai jonkun muun syyn johdosta. Ongelma on ärsyttävä. Mutta ei hätää. Tässä on yksinkertainen ohje, jolla hoidat ongelmasi historiaan. Poista LinkedIn -tuplaprofiilisi.

Poista paha kontakti

11.1. ja jälleen uusi LinkedIn-lauantai :). Erään session tiimellyksessä myyjäkollegani jäi miettimään mitä LinkedIn:ssä voi tehdä, jos huomaa tahattomasti lisänneensä sellaisen kontaktin, jota ei oikeasti olisi pitänyt lisätä. Osaisitko sinä neuvoa? Kirjoitin tästä aiheesta jo aiemminkin , mutta johtuen LinkedIn-palvelun päivityksistä nämä ohjeet eivät ole enää kurantteja. Tässä uusi pikaohje.

Kohenna mediapeittoa

By Chris Brogan Voisit olla oman alueesi reportteri, siinä teollisuudessa, jota suurimman osan ajastasi palvelet. Sen sijaan, että olet markkinoijana ja omistajana-joka-teeskentelee-markkinoijaa -roolissasi, voisit vallan mainiosti tehdä töitä laajemman medianäkyvyyden eteen. Ihan vain ajatuksena. Tässä Ohjeita Mediapeiton Parantamiselle Jos kysyisin Joe Sorge lta ketä ovat tunnetuimpia nimiä Milwaukeen ravintolaskenessä hän osaisi varmasti kertoa sen minulle. Jos kysyisin häneltä toimialaan vaikuttavista uusista jutuista, hän osaisi kertoa myös tästä aiheesta.